Урбано-уметнички преображај Савамале

Oznake

Савамала, један од најстаријих квартова Београда чије су прелепе палате годинама занемариване и пуштане да пропадају, однедавно доживљава урбану трансформацију захваљујући уметницима и креативним предузетницима који старе и напуштене зграде претварају у уметничке галерије, клубове, ресторане, објавио је ЦНН.

Један од пионира те „ренесансе“ је Иван Лалић, извршни директор Миксера који је стари магацин претворио уметнички простор, наводи ЦНН у репортажи о Савамали.

„Када смо дошли, овде није било ничега, само напуштена складишта, чак и куће, све је било офуцано, прљаво. Од тада је отворено више од 50 галерија, клубова и ресторана“, рекао је он америчкој телевизији.

Али не уживају само уметници у шарму Савамале, наводи ЦНН. У једној напуштеној згради пре три године су уређене и просторије које деле нове младе компаније, додаје телевизија истићући дизајн хаб Нове Искре као места које пруза младим дизајнерима простор за рад и платформу за повезивање. Према ЦНН-у, предузетнике овде привлачи не толико цена квадрата, која је нешто нижа него у центру града него пре свега креативна енергије. Неки од цртежа на старим зградама посвећени су и запостављеним староседеоцима Савамале, или питањима попут загађења, толеранције. Корак даље су „тренди“ ресторани, а за посетиоце ова мешавина старог и новог део је неодољивог шарма Савамале, закључује ЦНН.

Репортажа ЦНН-а је последња у низу прилога и текстова који указују на интересовање светских медија за Савамалу као један од урбаних креативних центара. О Савамали су претходно писали Гардијан, Бизнис инсајдер, Машабле.

Си-Ен-Ен: Урбано-уметнички преображај Савамале | Репортаже | Novosti.rs.

Advertisements

About m950

Оснивач ЗАВЕТИНА, управник Сазвежђа З, писац, песник, издавач, уредник,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s