Ознаке

САНУ пише националним академијама о значају српске баштине на Косову

Српска академија наука ће документацију њеног Одбора за Косово ставити на коришћење држави у напорима да спречи евентуални пријем Приштине у организацију УН, каже председник САНУ Владимир Костић

САНУ се спрема за Светски конгрес византолога 2016. у Београду (Фото Д. Јевремовић)

Српска академија наука и уметности (САНУ) упутиће наредних дана писмо националним академијама широм света у којем ће указати на опасности промене цивилизацијског и сваког другог контекста српске културне баштине поводом косовског захтева за пријем у Унеско, каже за „Политику” Владимир Костић, председник САНУ.

Академија ће такође сву своју документацију, посебно њеног Одбора за Косово, ставити на коришћење држави у напорима да спречи евентуални пријем Приштине у организацију УН посвећену образовању, науци и култури.

На јучерашњем састанку представника САНУ са Дарком Танасковићем, амбасадором наше земље у Унеску, договорено је и да се пригодним изложбама и конференцијама укаже на положај и значај српског културног блага на Косову, а главни догађај, додаје Костић, биће Светски конгрес византолога августа идуће године у Београду.

Поменуто писмо ће бити адресирано на све националне академије наука и уметности ван Србије с којима САНУ има билатералну сарадњу.

– За разлику од САНУ, у неким другим земљама су националне академије укључене у структуре власти и механизме одлучивања због чега желимо да их упознамо с нашим аргументима. Не бих сад наводио које су, да некога не повредим, али за неколико дана ћете моћи да добијете списак – уверава Костић.

Постоји идеја, додаје он, и да се бисери српске културе на Косову представе на засебној изложби, а у плану је и одржавање конференције о очувању културног блага.

– На тај скуп биће позвани сви заинтересовани не само из научне и стручне јавности већ и из извршне власти, саветодавних тела и сфере уметности. Једно од питања, осим историјске културне баштине, било би и питање нашег актуелног стваралаштва на Космету и како га заштитити и представити – наводи Костић, додајући да ће се детаљнији планови о овим дешавањима ускоро разрађивати.

Од посебног значаја је предстојећи Светски конгрес византолога, који ће окупити глобалну научну елиту из ове области.

– То ће бити прилика да представимо све што имамо у том домену, попут старих српских рукописа из САНУ, па ће јавност моћи да види бисере из за нас значајног историјског периода – каже Костић.

Објашњавајући зашто се активности усредсређују на овај догађај, који ће бити одржан знатно после изјашњавања органа Унеска о косовском захтеву у новембру ове године, он наводи да треба „у континуитету представљати културне, научне и историјске аспекте наше баштине”.

– Те аспекте наша политичка администрација не би смела да пренебрегне. Наш је утисак да то није борба која ће трајати само док Унеско не одлучи о томе, па стога морамо у континуитету да своје стручне и уметничке потенцијале припремимо у форми аргумената који ће бити потребни – истиче Костић.

Јучерашњи састанак, на којем се разговарало о томе како САНУ може да се најадекватније укључи у напоре српске дипломатије да спречи пријем Косова у Унеско, може се протумачити као одговор Академије на позив који јој је јавно упутио Ивица Дачић, министар спољних послова. Он је позвао САНУ и Српску православну цркву, која се до сада није званично оглашавала о овом питању, да се укључе у дипломатску борбу државе за спречавање евентуалног пријема Приштине. Владимир Костић каже да је САНУ и претходних година континуираним активностима истицала значај очувања културног блага Србије на Косову.

– Реч је о метрима рукописа и изложбама које су виделе десетине хиљада Београђана. Један од најзначајнијих примера јесте публикација „Тера Сакра” академика Гојка Суботића, која је на енглеском управо објављена и у САД – закључује Костић.

Д. Буквић, објављено: у Политици 06.08.2015.